Advertentie

Openingsuren zoeken

I

Feestdagen dit jaar

Opgefriste Oxfam-winkel bestrijdt armoede

Advertentie
De Oxfam-winkel in de Diestse winkelwandelstraat heeft een totaal nieuw kleedje gekregen. Het interieur is opgefrist, nieuw ingedeeld en voorzien van overzichtelijke rekken uit recuperatiehout.
 
‘Je kan de producten makkelijker terugvinden omdat er nu hoekjes zijn zoals Drinks & Snacks, Koffie & Thee, Wereldkeuken en Wijn’, vertelt Oxfam-medewerkster Ivonne Michiels, die als vrijwilliger de winkel helpt uitbaten.
 
‘De producten komen uit de Filippijnen, Kenia, India, Indonesië, Chili, Brazilië, Cuba, Thailand, China, enzovoort. Oxfam koopt rechtstreeks aan bij producenten in arme landen, die zo meer krijgen voor hun noeste arbeid dan het hongerloon dat ze door megabedrijven opgelegd krijgen. Er is ook een ruim aanbod aan handgemaakt artisanaat, cosmetica, speelgoed en schrijfwaren.’
 
Wie koopt bij Oxfam, steunt de arme boeren. Een voorbeeld: drie megabedrijven (Citrosuco, Cutrale en LDC) hebben 90% van de hele Braziliaanse fruitsapexport in handen. Zo’n 35 procent van de plantages is van hen. Tegen deze giganten kunnen arme boeren geen eerlijke prijs bedingen. Oxfam groepeert boeren in coöperatieven en garandeert hen een eerlijke prijs. Een flesje fruitsap kost iets meer dan elders, maar je betaalt voor een eerlijk product.
 

Openingsuren Oxfam Wereldwinkels bekijken