Advertentie

Openingsuren zoeken

I

Feestdagen dit jaar

België is "Europees kampioen productie diepvriesgroenten"

Advertentie

Ruim een kwart van alle diepgevroren groenten in Europa wordt in ons land geproduceerd. Daarmee is ons land "Europees kampioen", al groeit de concurrentie snel, met name uit Spanje en Polen.

 
Koploper in Europa
Met een aandeel van 27,6% is ons land absolute koploper in de Europese productie van diepvriesgroenten. Dat meldt Proeftuinnieuws, het vakblad voor de groente- en aardbeienteler. De productie steeg in 2011 in ons land tot 885.100 ton, daarna volgen Spanje (490.000 ton), Polen (435.000 ton) en Frankrijk (430.000 ton).
 
Terwijl de productie van diepvriesgroenten in heel Europa met zo'n 10% steeg, bedroeg de groei in ons land 16%. Enkel Spanje doet nóg beter: daar werd 20% meer diepgevroren groenten geproduceerd.  Aangezien de binnenlandse markt voor diepvriesgroenten heel bescheiden van omvang is (3,7 kg/persoon/jaar), is de Belgische diepvriesindustrie voor haar afzet echt aangewezen op het buitenland.
 
Toch voert ons land ook diepvriesgroenten in: volgens Proeftuinnieuws is die import na twee jaar van daling in 2011 zelfs weer met 20% toegenomen. Zo importeren Belgische producenten niet alleen om hun assortiment te verbreden, maar ook om schaarste of prijsschommelingen op te vangen. Niettemin was het Belgische exportoverschot in 2011 (738.000 ton) het op twee na hoogste sinds 1990 en blijft het veruit het grootste binnen Europa.
 
Veelal familiebedrijven
De Belgische producenten van diepgevroren groenten zijn veelal familiebedrijven, zo meldt het vakblad nog. Daarvan is Ardo (Ardovries in Ardooie en Hesbayefrost in Geer) de grootste.